REtikül és ami belefér...

Újrahasznosítás másképp – Tavaszi Garázsvásár Fesztivál a Wekerlén!

A mai bejegyzés egy fantasztikus kezdeményezésről szól,mondhatom,hogy egyedülálló az országban.A ‘tollat’,ez úttal átadtam Debreceni Zsuzsának a ‘mindent szervezőnek’.Részletezi Nektek,miről is van szó…

“Hallottak már garázsvásárról? Hát a Wekerletelepről? És a kettő ötvözetéről? Mert ilyen is van! Wekerlei Garázsvásár Fesztivál! Április 18-án, szombaton, 10-18 óra között ugyanis immáron harmadik alkalommal rendezzük meg fesztiválunkat, melyen most 13+1 helyszínen várjuk az érdeklődőket! Szervezői a helyi civilek és a Tessék csak! program, utóbbiról bővebb tájékoztatás itt: (http://tessekcsak.hu/)

Hogy ez mit is jelent pontosan? „A Wekerletelep Budapest XIX. kerületében, Kispesten található. A főváros egyik csodálatos, elvarázsolt szigete, amely a mai Ady Endre út, Határ út, Nagykőrösi út és Rákóczi utca által közrefogott területen fekszik. Kanyargós, a látogató szemében kuszának tűnő utcáin sétálva könnyen azt hihetnénk: megállt az idő.” Eddig az első idézet a wekerletelep.hu honlapról..  És igen, itt tényleg olyan kicsit, mintha megállt volna az idő. A mottónk pedig azt mondja: „ahol értéket őriz az idő”. Hogy milyen értékeket? A hagyományos, építészeti értékeken kívül – ezekről írok még kicsit alább, – itt igyekszünk megteremteni, (vagy újjáteremteni?), illetve megtartani az emberi, kulturális értékeket is. Összetartás, közösség, egymásra figyelés, segítés. Ezek az alapok. Hihetetlen, példaértékű közösség van itt, pedig sokan és sokfélék élünk együtt ezen a kb. 1km2-nyi területen.

E közösségi összefogás jó példája a mostani rendezvény, amiről tulajdonképpen írni szerettem volna, amire invitálom Önöket! 13+1 helyszín lesz, ami annyit jelent, hogy körülbelül 60-65 család fogott össze, és árusít majd ezen a – remélhetőleg – szép tavaszi napon! Tudják, hogy ez milyen szervezést igényel? Én tudom, pedig én csak a „csúcsa” vagyok, aki összefogja az egészet, az egyes helyszínek mind önmagukat is szervezik, tervezgetnek, összejönnek. Pl. kiszínezik, egyedivé teszik az egyen-molinót, amit kaptak. Esetleg együtt sütnek süteményt, megbeszélik, hogy ki-mit hoz, milyen asztalok lesznek, milyen extra programmal készülnek. Lázasan pakol, készülődik hát mindenki, mert egyrészt a szíves vendégvárás itt nálunk szinte a vérében van mindenkinek, másrészt szeretne mindenki minél több holmin túladni. Nem utolsó sorban pedig szeretné mindenki nagyon jól érezni magát a Nagy Fesztivál napján. Mert e nélkül mit sem érne az egész! Mert a garázsvásár erről szól: mindenki otthonában van egy csomó tárgy, ruha, bútor, játék, stb., ami neki már felesleges, útban van, kinőtte,(kihízta?), nem tetszik neki, sosem használta, másikat vett, megunta, stb. De ezek a tárgyak nem rosszak, nem hibásak, sérültek, semmi bajuk, csak neki feleslegesek, neki nem kellenek már. Más viszont lehet, hogy épp ilyet keres, erre vágyik már régóta, ezt vadássza. Vagy csak beleszeret, mert ő kincsnek látja! Ezért nekik találkozniuk kell! Ennek a lehetőségét teremtjük mi meg! Erre szolgál a bolhapiac is, ami viszont csak 4x van egy évben. De ott is csak 50 asztal van és nehéz bejutni rá. Mi meg, ha már összejövünk, akkor igyekszünk jól érezni magunkat, ismerkedni, szövetségeket kötni.

És mit nyújtunk az idelátogatóknak? A kincseken meg a jó hangulaton kívül? A gyönyörű környezetet, aminek megismeréséhez – valamint a helyszínek megtalálásához – kapnak természetesen szórólapot, térképet, (lásd a mellékelt képen) vagy, ha jobban érdekli őket a környék és a telep, megvásárolhatják a 10-es, Petur u. 11.szám alatti helyszínen a Wekerlei Társaskör Egyesület legújabb kiadványát, a Wekerlei Kalauz-t (http://wekerletelep.hu/blog/2015/02/26/wekerlei-kalauz/). Minden helyszín tartogat valamilyen meglepetést is az érkezőknek. (Erről folyamatosan tájékoztatunk mindenkit az esemény fb-oldalán, ahova töltünk majd fel előzetesen képeket a fellelhető kincsekről, illetve a helyszínekről is: (https://www.facebook.com/events/340462066160215/) – ide lehet nyugodtan jelezni, ha jönnek, mert úgy tudnak tájékoztatást kapni a részletekről. Sőt, ha meghívják ismerőseiket is, viszik a rendezvény hírét, azt megköszönjük! És mert ez a rendezvény aztán igazán környezetkímélő, hiszen, gyakorlatilag az újrahasznosítás szellemében, érdekében történik minden, javasoljuk, hogy pihenésképp, két helyszín közt, vagy a vásárlás végeztével, piknikezzenek együtt – a magukkal hozott, vagy valamelyik helyszínen beszerzett élelmükkel – a Föld napja alkalmából a helyi „zöldekkel” a Kós Károly téren, 14:00 órától: „Batyus piknik társas- és más játékokkal. Hozz egy krémest, dobj egy hatost, hurrá tavasz!”.

Ha pedig ezek után még egy kis kultúrára, művészetre is vágyna, levezetésképpen, látogasson el a Wekerlei Kultúrházba, ahol ezen a hétvégén, szombaton, 16 órai kezdettel kerül megrendezésre a Wekerlefeszt  Művészeti Találkozó (http://wkk.kispest.hu/program/312/wekerlefeszt-muveszeti-talalkozo).

Hát kell ennél több? Irány a Wekerletelep!

Ui: És akkor kicsit még az ígért, építészeti értékekről, a telep történetéről, szintén a www.wekerletelep.hu oldalról, ahol ennél még sokkal többet is olvashatnak, ha felkeltettük az érdeklődésüket : „ A Wekerletelep 1909 és 1926 között épült meg magyaros, népi szecessziós stílusban. Az európai kertváros-építési mozgalom legnagyszerűbb magyarországi példája, sajátosan magyar kertváros, amely a XX. század egyik merész és sikeres vállalkozásának eredménye. A fiatal építészek vidéken gyűjtöttek anyagot, hogy a középkori paraszti építészetből merítsenek ihletet. A Magyar Építőművészek Szövetsége felhasználta mindazt a jót, amit a haza fölmutathatott. Közel 50-féle földszintes és emeletes társasház épült itt gyönyörű fasorokkal szegélyezett utcák izgalmas hálózatában. A telep hangulatát nagymértékben meghatározzák a fa oromfalak és erkélyek, különböző formájú és díszítésű ablakok, a spaletták, valamint a csúcsos, élénk színű cseréppel fedett tetők is. Az önálló városrészként funkcionáló telep  helyi munkások és hivatalnokok lakáskörülményeit volt hivatva megoldani. Nevét Wekerle Sándor miniszterelnökről kapta.”

Debreceni Zsuzsa
wekerlei „civil” mindent-szervező…

Wekerle térképe,a helyszínekkel:

terkep

  Egy kis ízelítő,a tavalyi fesztiválról…mondom én,hogy kincsesbánya 🙂 :

DSC_0040_resize

DSC_0049_resize

DSC_1135_resize

DSC_1137_resize

DSC_1134_resize

DSC_1140_resize

DSC_1141_resize

DSC_1142_resize

DSC_1144_resize

DSC_1160_resize

DSC_1166_resize

Tracy-nél  biotanya és kávézó üzemel majd:

DSC_1132_resize

Hát igen,vendégszerető/váró népség a wekerlei:

DSC_0096_resize

 Néhány fotó Wekerléről,gyönyörű spalettás házak,szépséges utcák és az egyedi Kós Károly tér…

Mindenkinek látni kell!

Családi programnak is szuper!Óriási játszótér várja a téren  a gyerkőcöket!

IMG_5292_resize

IMG_5099_resize

IMG_4872_resize

IMG_5064_resize

IMG_4620_resize

IMG_4619_resize

IMG_4617_resize

IMG_4614_resize

7_resize

4_resize

 Gyere hozzánk Wekerlére!

Várunk!

Köszönöm,hogy benéztél hozzám!

A Facebook-on is megtalálsz:

https://www.facebook.com/REtikul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!